matematykaszkolna.pl
3 zadanka podpowiedź w wykonaniu funkcja kwadratowa alpha: Mam problem z tymi zadaniami. Nie oczekuję odpowiedzi tylko podpowiedzi jak to wykonać. 1. Wyznacz wymiary prostokąta o obwodzie 10{2}, który ma największe pole. Z wzoru na 2a+2b=10{2} wyliczam a. I w tym momencie nie wiem, jaki układ równań ułożyć, czy podstawiać a do wzoru na pole prostokąta? 2. Dana jest funkcja f(x)=2x2+bx+c. Wyznacz współrzędne punktu przecięcia funkcji z osią OY, wiedząc, że miejscami zerowymi są liczby 1 oraz −3. Do tego nie wiem, jak się zabrać. 3. Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej jej kwadrat pomniejszony o pięciokrotność tej liczby. Napisz wzór funkcji i wyznacz najmniejszą wartość osiąganą przez tą funkcję. Wykres będzie wyglądał tak? f(x)=x2−5x Proszę o podpowiedź, czy zaczynam dobrze, lub jak należy to zacząć, dalej już sobie poradzę emotka
15 sty 12:44
Kejt: 1. musisz napisać wzór funkcji kwadratowej i policzyć wierzchołek 2. skorzystaj z postaci iloczynowej, potem żeby policzyć wsp. punktu przecięcia podstaw za 'x' 0 3. wzór wygląda ok, a teraz musisz policzyć minimum.. mam nadzieję, że jasne..i nic nie pogmatwałam
15 sty 12:55
alpha: W dalszym ciągu nie wiem, jak rozwiązać zadanie pierwsze..
15 sty 13:32
Kejt: Ob=2a+2b f(x)=ab <− tyle wynosi pole 2a+2b=120 a+b=60 a=60−b podstawiam do drugiego: f(x)=(60−b)b oblicz współrzędne wierzchołka.
15 sty 16:01
Kejt: drugiego też nie wiesz jak?
15 sty 16:02
Elak: jak obliczyć współrzedne wierzchołka?
15 sty 16:52
Kejt: współrzędne wierzchołka (p;q)
 −b 
p=

2a 
 −Δ 
q=

4a 
f(x)=ax2+bx+c Δ=b2−4ac
15 sty 16:55
Kejt: z 102 zrobiło się u mnie 120..no ładnie..
15 sty 16:59